Wat brengt 2021 ?

Wat brengt 2021 ?

Het wordt sowieso een moeilijk en onvoorspelbaar jaar, dat staat als een paal boven water. Buiten de lockdown en ontbreken van klanten is het vooral de onzekerheid die toeslaat en waar ik momenteel geen degelijk antwoord op heb.

De gevolgen van corona zijn in principe nog niet in zicht. De genadeslag moet volgens mij nog worden gegeven, maar je voelt het in je lijf, het is niet zoals het geweest is en het zal voorlopig niet worden zoals het geweest is.

Wel moet ik tevreden zijn over het jaar 2020, ondanks de perikelen die we meegemaakt hebben. Interkoi is geen grootverkoper van koi maar wij hebben een bepaalde niche waar we sterk in zijn. 

In totaal werden er 267 koi verkocht in 2020 en dat is toch meer dan de voorgaande jaren. Vermoedelijk heeft het ook te maken met de verkoop van kleinere koi dit jaar, waaronder de Izumiya en een aantal tosai van Momotaro, want de gemiddelde verkoop van koi was ook stukken lager dit keer.

Nu is 267 koi geen hoogvlieger, maar wel als je bedenkt dat je het toch hebt over vrij prijzige koi, dan weet je dat het resultaat meer dan goed is. Ondanks de corona crisis werd er toch een bepaalde mate van gezelligheid, nieuwe contacten en nieuwe projecten verwelkomt.

Maar wat nu met 2021 ? Onduidelijkheid en onzekerheid is de hoofdmoot. De vijvers zitten vol, het duurt in principe nog een 4 maanden vooraleer de koi die klaarzitten om opgehaald te worden, ook definitief het huis verlaten.

Even opgeteld zwemmen er nog 53 koi rond, en niet van de minste die wachten op hun verplaatsing. Geen kattepis, want er zitten meerdere koi tussen van 80 plus. Tel daar nog 33 koi die in Japan zitten en in april moeten aankomen, dan weet  je eigenlijk al waar de klepel hangt....alle hens aan dek.

Zou het niet verstandig zijn om een sabatjaar te houden en ons te richten op de koi die hier nu nog rondzwemmen ? Goede vraag, maar de drang naar nieuwe koi is onstuitbaar dat is een groot probleem.

Er wordt algemeen aangenomen dat een koi die niet verkocht werd, geen goede koi is. Hoe dom kan men zijn, want eigenlijk is dikwijls het tegenovergestelde waar. De betere koi blijven dikwijls nog zitten, hoe raar dit misschien ook mag klinken. 

Ik hoor dikwijls zeggen 'ik wacht wel tot de nieuwe koi binnenkomen' ! Ontegenzeglijk dom, maar dat mag ik niet zeggen. Het zijn juist de koi die langer binnen zijn ook al beter bestand zijn tegen de omstandigheden, en beter aangepast zijn. Maar ik weet dat dit een mening is waar gewoon niet naar geluisterd wordt ! 

Ik zal even mijn plannen proberen uit te leggen. Of ik deze ook zal volgen is een andere zaak, want wispulturigheid is één van mijn doodzonden. Ik ga niet naar Japan in het voorjaar 2021 om éénvoudige reden dat het ten eerste toch een bepaald risico inhoud, en ten tweede omdat het moeilijker zal zijn dan andere jaren.

Zoals het einde van 2020 zal  ik mijn contacten en referenties inschakelen om toch op gepaste wijze aankopen te doen, maar in zeer beperkte mate. Het gewone spul zal altijd te koop zijn en zal misschien wel floreren, maar het betere spul blijft altijd een moeilijke zaak.

We hadden gehoopt dat de prijzen in elkaar zouden stuiken, maar niets was minder waar....integendeel. Ik heb het nu wel over het bovenste gedeelte van de piramide, de meer hoogwaardige koi.

Het liefst zou ik op dit ogenblik enkel inkopen doen via mijn hoofdleverancier Momotaro, met daarnaast Sakai en misschien Narita. Ook zij zullen het moeilijk krijgen in deze tijden om hun zaken goed geregeld te krijgen.

Wij zullen je begeleiden via de online veilingen  in dat waar wij sterk in zijn, namelijk het selecteren van koi die prijstechnisch aanvaardbaar zijn en voldoen aan bepaalde eisen. Het is niet de kunst om de beste koi te selecteren die je gewoon niet kan betalen !  Onze kunst die wij beheersen bestaat erin om die koi te selectern die nog menselijk zijn in prijs en toch voldoen aan de eisen.

Geloof me geen gemakkelijke opgave, maar wij hebben er gedurende de 15 jaren onze specialisatie van gemaakt, en het lukt ons aardig. Ik probeer dus zelf niets in te kopen maar meer als bemiddelaar te fungeren in het geheel.

De nieuwe veilingen zullen er binnen de kortste tijd aankomen, en we zullen klaar zijn. Alle koi worden nauwgezet 100 x bekeken en gekeurd, en ter plaatse zullen controles uitgevoerd worden. Dit gaat niet over 1 nacht ijs geloof me !

Ik probeer mijn aandacht te vestigen op de koi die nu nog in Arendonk rondzwemmen, ze zijn allen tiptop in orde, en ik zal proberen om ze een goede thuis te bezorgen. Maak gebruik van de mogelijkheden, en daarmee bedoel ik dat ik een bepaalde souplesse zal aannemen wat betreft de prijsvorming. De meeste koi zijn nog bijzonder jong. Om je een overzicht te geven, volgend statistieken. Er zwemmen nog:

2 koi van 2017
9 koi van 2018
12 koi van 2019
89 koi van 2020

Zoals je kan zien zijn het er niet zoveel meer, en zeker niet oud ! Ik zou zeggen kom in het voorjaar kijken en profiteer van de mogelijkheden. Ik heb gisteren een kort filmpje gemaakt van de buitenvijvers. Er is natuurlijk niet veel te zien, want de meesten mogen niet gestoord worden.

De meesten zijn in overwinteringsmodus en sommigen liggen gezellig op de bodem. Het is winter en de winters zijn zachter dan vroeger. Het is dus een normale zaak dat de koi zich op natuurlijke wijze door de winter slepen. Een voordeel is dat ze zich op natuurlijke wijze hebben aangepast aan hun normale biotoop. De natuur bepaald hun gedrag en zo zou het moeten zijn.

De verwarmde buitenvijvers zijn misschien een luxe voor de koi, maar het is tevens een overgangsperiode want al deze koi hebben nooit een winter meegemaakt en zijn eigenlijk nog min of meer in quarantaine. Als je kan genieten van dit filmpe !  Zeker doen in deze grauwe periode.

Mijn gezondheidsmodus is terug 90%, dus vragen staat vrij, ik zal zoveel mogelijk ter beschikking staan. Het is tevens een moeilijke periode om nieuwsitems te schrijven, dus alle info, filmpjes en gebeurtenissen zijn welkom....laat komen en deel het met onze lezers. Het maakt het leven voor mij wat makkelijker. 

 

Laat Een Reactie Achter

3 reacties

Johan

555


Wim

555


Jordi

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml