Oorsprong en Geschiedenis van Nishikigoi

Oorsprong en Geschiedenis van Nishikigoi

Koi zijn ontstaan door selectieve kweek van de gewone karper (Cyprinus carpio). Het proces van het ontwikkelen van koi-karpers heeft een lange geschiedenis en is voornamelijk te danken aan de Japanse cultuur.

Oorsprong in China:
De wilde voorouder van de koi-karper is de gewone karper, die oorspronkelijk afkomstig is uit Centraal-Azië. De karper werd rond 500 voor Christus in China geïntroduceerd en daar werden ze gekweekt als voedselbron.

Migratie naar Japan:
Rond de 19e eeuw werden karpers naar Japan gebracht. De boeren in de Niigata-regio begonnen karpers te kweken in rijstvelden als een aanvullende voedselbron.

Selectieve Kweek:
Boeren merkten dat sommige karpers afwijkende kleuren vertoonden. Ze begonnen deze kleurrijke exemplaren te selecteren en verder te kweken, wat leidde tot het ontstaan van verschillende variëteiten van koi.

Ontwikkeling van Variëteiten:
Door de jaren heen werden verschillende kleurpatronen en schubstructuren ontwikkeld. Enkele van de bekende variëteiten zijn Kohaku (rood en wit), Taisho Sanke (rood, wit en zwart), en Showa Sanshoku (zwart, rood en wit).

Belang in de Japanse Cultuur
Koi-karpers hebben een belangrijke symbolische waarde in Japanse cultuur. Ze staan symbool voor doorzettingsvermogen, kracht en geluk. Elk jaar op 5 mei, tijdens het Japanse Kinderdagfestival (Kodomo no Hi), worden koi-vlaggen (koinobori) opgehangen om de kracht en het succes van kinderen te vieren.

Wereldwijde Populariteit
In de 20e eeuw werden koi-karpers populair buiten Japan en tegenwoordig zijn ze wereldwijd geliefd als sierdieren in tuinvijvers. Er zijn internationale wedstrijden en shows waar koi worden beoordeeld op hun kleuren, patronen en algehele verschijning.

Samenvatting
Koi-karpers zijn het resultaat van eeuwenlange selectieve kweek, beginnend in Japan met de gewone karper als basis. Hun ontwikkeling tot de kleurrijke en diverse vissen die we vandaag kennen, is te danken aan de zorgvuldige selectie en kweekpraktijken van Japanse boeren.

hanako de oudst bekende koi
De meeste Koi worden in Japan ongeveer 40 – 50 jaar oud, onder ideale omstandigheden. In de rest van de wereld ligt het gemiddelde dichter bij de 20 jaar. Hanako presteert echter ruimschoots beter dan alle anderen.

Hanako werd ergens in 1751 geboren en was een vrouwelijke “Scarlet Koi” die de hoge leeftijd van 226 jaar bereikte. Hanako betekent “Bloemenmeisje” in het Japans.

Hanako groeide op in de bergen van de provincie Mino en werd doorgegeven via één familie. Haar laatste eigenaar was Dr. Komei Koshihara, die haar erfde van zijn grootmoeder van moederskant. Zij zei op haar beurt dat de vis afkomstig was uit de “Oude Tijden”.

In juli 1966 werden twee schubben van Hanako zorgvuldig verwijderd en bestudeerd door professor Masayoshi Hiro van het Laboratorium voor Dierwetenschappen aan de Nagoya Women's University. Na zorgvuldig onderzoek met behulp van een lichtmicroscoop stelde de professor vast dat Hanako 215 jaar oud was.

Dit werd bereikt door de jaarringen in de schubben van Hanako te tellen, vergelijkbaar met hoe je de ringen in een boom zou tellen. Op dat moment woog Hanako 7,5 kg en was 70 cm lang.

Haar schubben werden in 1974 opnieuw bestudeerd met bijgewerkte technologie en dit bevestigde haar leeftijd, evenals het verifiëren dat sommige van de andere Koi die haar bergvijver deelden zelf meer dan 100 jaar oud waren!

Hanako overleed helaas op 7 juli 1977 op de indrukwekkende leeftijd van 226 jaar oud. Haar eigenaar, Dr. Komei Koshihara, noemde haar “Zijn liefste vriend”. Hanako heeft de ongeslagen titel van langstlevende zoetwatervis in de geschiedenis, en heeft twee wereldoorlogen en 9 verschillende keizers van Japan meegemaakt!

 

10
6
17
20
8
7
9
11

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

Eric

Mooi onderwerp waarvoor dank 👍👍
En stukje nostalgie .


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml