De magoi, een geluksbrenger ?

De magoi, een geluksbrenger ?

Is de magoi een symbool van geluk ? Deze symboliek is nog altijd van toepassing en velen willen nog wel eens een zwarte koi in de vijver om dit gevoel levendig te houden. Dit is ook de reden waarom ik 2 magoi aanbied van om en bij de 50 cm.

Er zijn meerdere varianten bekend van de magoi of de zwarte gelukbrengende koi. Ze worden niet dadelijk geapprecieerd in de koivijver omdat ze juist zwart zijn en dat je ze moeilijk kan zien, het is enkel de sage als geluksbrenger dat de magoi het voordeel van de twijfel geeft. Sommigen zweren erbij om er één in hun vijver te hebben rondzwemmen, en blijven vasthouden aan de magie van deze zwarte koi. Er zijn verschillende soorten onderverdeeld, waarover hier een korte uitleg.

toshio sakaiDe Tetsu Magoi
Tetsu betekent ijzer. Het was een matzwarte tot grijze karper, die tot het ontstaan van de Ki Utsuri en Showa (en later ook de Shiro Utsuri) heeft geleid. Het typische sumi dat we bij deze variëteiten zien op de zwarte ondergrond of de patronen die het lichaam omvatten is is een duidelijke erfenis van deze vroege Koi. Een kweker die de eigenschappen van de verschillende Magoi-types al goed in de gaten had, is Toshio Sakai. Door het terugkruisen van zijn Matsunosuke-bloedlijn met een Tetsu Magoi introduceerde hij atarashi sumi als het nieuwe sumitype bij de Sanke. Grote, diepzwarte patronen !

De Doro Magoi.
Doro betekent modder. Het was een matbruine karper met een zeer volumineuze lichaamsbouw. Het zal je dan ook niet bevreemden dat deze modderbruine karper de verre voorouder is van onder andere de Chagoi, Soragoi en Ochiba Shigure. De Doro Magoi is mogelijk voortgekomen uit de Tetsu Magoi.

De Asagi Magoi
De moderne Asagi heeft een licht- tot donkerblauw netpatroon en is een directe afstammeling van de Asagi Magoi. De Asagi heeft de basis gelegd voor de ontwikkeling van een flink aantal verschillende variëteiten, waaronder de Kohaku, Taisho Sanshoku, Goromo en Shiro Bekko. Ook lag de Asagi Magoi aan de basis van de Matsubagoi. Door de Asagi-erfenis is het bij deze variëteiten moeilijker om tot een indrukwekkende lichaamsbouw te komen. Ze zijn van nature wat slanker en langgerekter van vorm.

de magoi van pollekeZo dat was weer een beetje geschiedenis over het ontstaan van de koi in het algemeen, en het belang van de magoi in de ontwikkeling van de koi. Ik vond trouwens nog een oude bekende foto van een oude bekende klant, ik zal niet zeggen van wie....!

Michael uit Duitsland heeft tussen de mango een aantal zwarte joekeltjes van 50 cm zwemmen, een vrouwelijke koi en een mannelijke koi.

Misschien zijn er toch liefhebbers voor en die mogen zich melden. Bekijk het filmpje en wie zich geroepen voelt om geluk te brengen in zijn vijver mag Michael altijd contacteren. Ze mogen nog blijven tot in het voorjaar ! Deze magoi zijn trouwens een product uit de mango reeksen waar meerdere kleurvarianten van aanwezig waren. Ik heb er nog een 15-tal rondzwemmen gaande van wit-achtig naar mosterd-kleurig en rood met enkele soragoi-achtige types. Groeien doen ze in ieder geval bijna altijd, misschien moet ik maar eens een magoi als geluksbrenger in de vijver zetten !

Ondertussen kreeg ik een bericht van Kristofer uit Zweden in verband met zijn aangekochte koi een tijdje geleden.De koi werden na opvang in zijn quarantaine faciliteit in de vijver gezet en ik kreeg een filmpje van dit gebeuren. Toch mooi om dit te kunnen opvolgen. Hij kocht gisteren voor zijn dochter ook nog een kujaku uit de tosai serie aan, en de benigoi die ik onlangs te pakken kreeg op de veiling van Sakai FF. Enkel de zwarte kleur ontbreekt nu nog !

 

43
32
42
29
30
32
71
29

Laat Een Reactie Achter

2 reacties

bennie

555


wim

555


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml