Guanine

Guanine

Een begrip dat minder gekend is bij de koikichi misschien, maar toch een belangrijk en essentieel onderdeel voor de beoordeling van een koi. Guanine is een belangrijk begrip in de context van koi en hun schitterende uiterlijk. Een beetje uitleg is misschien noodzakelijk voor de mensen die dit niet kennen.

Definitie en Functie van Guanine

Guanine is een van de vier nucleobasen in DNA en RNA, maar in de context van koi en andere vissen verwijst het naar een kristallijne stof die een belangrijke rol speelt bij de reflectie en het breken van licht, wat bijdraagt aan het schitterende uiterlijk van de vissen.

De rol van Guanine in de Koi-industrie

Guanine is een bestanddeel van de iridoforen, speciale pigmentcellen die in de huid van veel vissen, inclusief koi, aanwezig zijn. Deze iridoforen bevatten guaninekristallen die het licht reflecteren en breken, wat zorgt voor de schittering en het metallic uiterlijk van sommige koi. Dit effect is vooral zichtbaar in variëteiten zoals Gin Rin en metallic koi.

De aanwezigheid van guanine in de schubben zorgt voor een sterke reflectie van licht, wat de vis een glanzende en iriserende uitstraling geeft. Dit kan bijdragen aan de visuele aantrekkelijkheid van de koi, vooral wanneer ze in helder water zwemmen en goed verlicht worden.

Ontwikkeling en Versterking

Kwekers selecteren specifiek vissen met een hoge concentratie guanine in hun schubben om deze eigenschap te versterken in toekomstige generaties. Dit proces kan generaties lang duren, maar leidt tot vissen met een opvallende glans en schittering.

Een uitgebalanceerd dieet en optimale waterkwaliteit zijn cruciaal voor de gezondheid van koi en de ontwikkeling van hun kleur en glans. Voeding rijk aan vitamines en mineralen kan de productie van pigmentcellen en guanine in de schubben bevorderen.

Variëteiten van Koi

De ginrin variëteit is bijzonder beroemd vanwege de glanzende schubben die lijken te schitteren als zilver of goud. De aanwezigheid van guaninekristallen in de schubben van Gin Rin koi zorgt voor deze unieke en opvallende reflectie.

Variëteiten zoals Platinum Ogon en Yamabuki Ogon zijn ook bekend om hun metallic uiterlijk, wat grotendeels te danken is aan de guaninekristallen in hun schubben.

Belang in de Koi-industrie

Koi met een hoge concentratie guanine in hun schubben zijn vaak waardevoller vanwege hun unieke en opvallende uiterlijk. Ze worden gewaardeerd door verzamelaars en kunnen hogere prijzen behalen op koi-shows en in de handel.

De esthetische waarde van guanine in koi kan niet worden overschat. Het geeft de vissen een bijna magische uitstraling, vooral wanneer ze in helder, goed verlicht water zwemmen. In het kort, guanine speelt een cruciale rol in het creëren van de prachtige glans en schittering die veel koi zo aantrekkelijk maakt. Door selectieve kweek en goede verzorging proberen kwekers de aanwezigheid van guanine in hun vissen te maximaliseren om zo de mooiste en meest indrukwekkende exemplaren te produceren.

 

11
10
21
6
6
8
7
13

Meer afbeeldingen

Guanine: afbeelding 1
Guanine: afbeelding 2

Laat Een Reactie Achter

1 reactie

Eric

Leerzaam item dank je 👍


Openingsuren

Zaterdag: Van 11.00 tot 14.00 uur.
Wil je later op zaterdag komen, maak dan even een afspraak
Zondag: Van 10.00 tot 12.00 uur, of nadien op afspraak.

Overige dagen: op afspraak.
GSM: +32 (0)478 36 74 74

inlove funny surprised sad angry thumbsup yesimage/svg+xml noimage/svg+xml